Dragoslav Petrović |
Speaking: English, Russian.
|
Sopstvene loše navike - najveći rizik po zdravlje
"Ja ne mogu naučiti nikoga, jedino da ga navedem da misli“ - Sokrat 400g. p.n.e.Ulaz čini:
To znači da treba:
Treba primeniti: raznovrsno, uravnoteženi, razdvojeno, rotacioni način ishrane. Šta znače navedeni atributi?
Od čega zavisi zdravlje?
Rečeno je mnogo puta, da od stanja i sastava krvi zavisi
i stanje zdravlja čoveka. Stanje krvi zavisi od pridržavanja režima
pijenja vode i stanja organa za varenje.
Ljudska creva su čista analogija korena biljke. Tu se iz podloge usvajaju hranljive materije. Tvorac je biljku vezao za zemlju, a čoveku (i ostalom životinjskom svetu) dao mogućnost kretanja po zemlji a hranljivu podlogu nosi sa sobom a stvara je iz unete hrane. Dakle sve počinje od organa za varenje - stomaka - održati ga zdravim - svetinja je zdravlja čitavog organizma.
Krv nastaje kao rezultat usvojene i preradjene hrane, a zatim se to raznosi po celom organizmu radi njegove funkcionalnosti i obnove. Ako postoje poremećaji u organima za varenje, ako se u organizam svakodnevno unosi (putem, hrane, vode, vazduha) neka količina štetnih supstanci, onda čak ni režim pijenja vode ne uspostavlja normalno stanje krvi. Zato se organima za varenje treba odnositi maksimalno razumno. Proučiti kako oni rade pa izvići zaključak - kako, kada i čime se hraniti.
Kako se hranite, ili ukratko
o namirnicama sistema razdvojene ishrane
Da li ste čuli o razdvojenoj ishrani, i da li se
toga pridržavate? Zašto je to važno govorićemo ovde. Sve namirnice
za ishranu uslovno se mogu podeliti u tri grupe:
U grupu belančevina spadaju: |
Namirnice sa ugljenim hidratima su: hleb, žitarice, šećer, svi proizvodi koji sadrže šećer, bombone, ... Razgradjuju ih fermenti sa baznim pH faktorom |
Žive namirnice razdvojene ishrane su: zeleniš, voće, suvo voće, povrće, šumske bobice, ... |
U čemu je razlika izmedju belančevina i ugljenih hidrata?
Velika je razlika! Priroda nam to jasno pokazuje - postojanjem životinja isključivih mesojeda i biljojeda. Vrlo malo je svaštojeda (medju kojima je i čovek), to su evoluciono još nedorazvijene vrste. Logično proizilazi zaključak da se takva hrana bar ne jede istovremeno.
Posle unošenja hrane nastaju procesi:
Kada su u pitanju belančevine u želudačno-crevnom traktu treba da se ostvari kisela sredina. Za hranu koja sradži ugljene hidrate radi pravilnog varenja, razgradnje i usvajanja potrebna je bazna sredina. I to je sva razlika, vrlo prosta ali velika.
Šta se dešava kada pojedemo istovremeno sve to zajedno?
Hrana iz grupe belančevi zahteva kisele fermente, dok ugljeni hidratibazne fermente. Ako se ovi fermenti susretnu u želudačno-crevnom traktu dolazi do njihove delimične neutralizacije i proces razgranje hrane se narušava. Pošto je proces poremećen, žljezde nastavljaju sa lučenjem fermenata i rade sa većim opterećenjem, ali uzalud, raznorodna hrana se normalno svariti ne može. S jedne strane optereti se organizam uzaludnim radom, s druge strane hrana se ne pripremi dovoljnoi za pravilno usvajanje (resorbciju) u tankom crevu. Potrošili smo uzalud novac za hranu i narušili zdravlje, jer paraziti i gljivice to jedva čekaju. Lavre.parazita i spore gljivica su svuda oko nas i u hrani i vodi, na nesvarenoj hrani počinju da se razvijaju, javljaju se gasovi, nadustot, bolovi u stomaku, ili proliv ili zatvor.
I šta dalje?
Delovi nesvarene hrane prolaze kroz duodenum (dvanaestopalačno crevo), gde treba da se razlože na hranljive materije pogodnih za apsorpciju. Medjutim oni se ne razlažu jer je narušena ravnoteža fermenata, i kao takvi prelaze u tanko crevo, gde treba da se apsorbuju hranljive materije, pripremljene u prethodnim procesima. Do potpune apsorbcije ne dolazi jer je hrana nepripremljena, ona pocinje da truli, štetna crevna flora jedva je dočeka i počinje da se razvija, nastupa disbakterioza crevne flore i sa njom niz poremećaja i problema, koji vremenom dovode do raznih oboljenja. Šta je posledica? Organizam traži hranu, mi jedemo sve više, stomaci rastu i tako pravimo sebi finansijske i zdravstvene probleme. Zdravom odraslom organizmu ne treba puno hrane!Kako se uveriti u istinitost navedenog?
Trulež se oseća po mirisu. Ko ne veruje, neka sprovede sledeći eksperiment sa sobom.Nema procesa truljenja u organizmu! Nema razvoja štetne crevne flore, parazita i gljivica - vi ste zdravi. Ali, ovog principa treba se pridržavati godinama - uvek. Za mnoge zahteva odricanje, promenu navika - i uvodjenje lične discipline u načinu života.
Formiranje fekalnih kamena
U tankom crevu iz ovih komada nesvarene hrane apsorbuje
se voda, oni dehidriraju, stvrdnjavaju se i formiraju "fekalno kamenje"
koji prelaze u debelo creve i tamo se postepeno talože na zidove. U develom crevu kamenac
može da se zadrži i do 15 godina, za koje vreme polako truju organizam
svojim sadržajem i daju podlogu za razvoj raznih parazita. Dakle
pri mešanju hrane u organizmu se stvara otrov.
Dalje, njihovim taloženjem smajuje se efektivna
resorbciona crevna površina. Creva počinju da se šire. Zbog smanjene
resorbcije hranljivih materija, organizam traži još hrane, i tako
u krug. Spoljašnja manifestacija su otečeni i veliki stomaci.
Proizilazi zaključak: Istovremeno belančevine + ugljeni hidrati = otrov
Ako ste pojeli hranu koja sadrži ugljene hidrate, proces se ponavlja ali uz pomoć onda baznih fermenata. Proces je normalan i ČOVEK je opet zdrav.
Pojeli ste hranu koja sadrži belančevine (npr. meso), SAČEKAJTE 2 SATA i možete pojesti hranu koja sadrži ugljene hidrate (npr. tortu), ili obrnuto, ako vas je neko prvo poslužio slatkišima. Sve je prosto samo treba znati, kontrolisati sebe i uvek imati na umu gore navedeno.
Žive namirnice MOGU da se mešaju sa belančevinastom i ugljeno-hidratnom hranom. One se vare, razjedinjuju i lako usvajaju. Pored toga žive namirnice u sebi već sadrže fermente neophodne za varenje. Možete i poželjno je upotrebljavati takve namirnice u kombinaciji bilo sa belančevinama bilo sa ugljenim hidratima.
Masti životinjskog porekla i mlečni proizvodi. Ovu grupu namirnica čine masti, maslac, pavlaka, sirevi, i nazivaju se "neutralne" namirnice. Kompatibilni su u primeni sa suprostavljenim grupama belančevina i ugljenih hidrata. Poželjno je kod njihove primene, da više od polovine hrane čine sveže voće i povrće.
Mleko je posebna objedinjena hrana tako data od prirode, treba ga uneti odvojeno od druge hrane. U želudcu se zgrušava pod dejstvom kiselih fermenata i ako je prisutna belančevinasta hrana, lakše se vari. Ali u sredini sa baznim fermentima, čestice mleka se lepe oko ugljovodonične hrane i sprečavaju njeno varenje sve dok se same ne svare. Proces varenja je u tom slučaju otežan, traje duže, deo hrane ostaje nesvaren i tako prolazi dalje u duodenum.
Pazite ovo nije trovanje kao kad vas zmija ujede i za par sati sve je gotovo - ovaj proces je tih, podmukao i dugačak, traje godinama i decenijama, i svo vreme vas nešto muč i!?Deo problema je u nepravilnoj i shrani.
Šta se dobija kao poklon - holecistitis, pankreatitis, kolitis,
diabetes i dr.
Oboljenja nastaju zbog nepravilne ishrane,
nepravilnim
odnosom prema svom organizmu. Zaključak je - koristite hranu
u režimu razdvojene ishrane.
Sama priroda je dokaz za to. Krave
ne jedu meso. Lavovi ne jedu travu. Skoro sav životinjski svet je podeljen
na mesojede i biljojede - to govori da priroda nije našla adekvatan
mehanizam korišćenja mešane hrane, osim kod nekih pa i čoveka. Ali sa
ograničenjem - jesti različitu hranu ali ne sa preklapanjem tj. istovremeno.
Dalje, šta se desilo kada su počeli da hrane krave stočnim brašnom životinjskog
porekla? - krave su poludele, tj. tako nazvali tu pojavu a one su ustvari
kompletno obolele.
Biti zdrav je lako - samo treba održavati organizam čistim i davati mu pravilan ulaz - potrebne količine neophodnih materija (hrana, voda, vitamini, minerali) i najvažnije:
Ne podleći raznoraznim ukusima i imati strogu disciplinu u prijemu hrane, a to je - kada, šta, kako i koliko jesti!
Grupa namirnica | Može zajedno sa: | U manjoj meri može sa: |
1. Meso, riba, piletina, gljive |
|
|
2. Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob |
|
|
3. Maslac, šlag |
|
|
4. Pavlaka |
|
|
5. Biljno ulje |
|
|
*6. Šećer, slatkiši |
|
|
7. Hleb, brašno, krompir, testenine |
|
|
8. Voće (kiselo), paradajz |
|
|
9. Voće slatko, suvo voće |
|
|
*10. Povrće zeleno i bez skroba (kupus, kelj, prokelj, artičoka, blitva, luk, cvekla, ... ) |
|
|
11. Povrće sa sadržajem skroba |
|
|
12. Mleko |
|
|
13. Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli (jogurt, kefir, ...) |
|
|
14. Sir, kačkavalj |
|
|
15. Jaja |
|
|
16. Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi, ... |
|
|
Kod pripreme hrane voditi računa o medjusobnom odnosu osnovnih namirnica u jednom obroku. Pretežne namirnice u ishrani treba da odgovaraju krvnoj grupi. Većina ljudi, čak i ne znajući, ima stvoren afinitet prema odredjenoj hrani, jer organizam sam diktira šta koristiti od ishrane, zavisno od svoje gradje.
To ćete i sami utvrditi uporedjivanjem vaših dosadašnjih navika sa pravilima iznetim u ovim tabelama. Što više odstupate od njih - to više problema i imate! Tada postepeno prilagodite ishranu - ne naglo već malo po malo menjajte vaše navike. I još jedna bitna stvar: NE JEDITE NOĆU!
Kroz evolucioni period čoveka izvori ishrane su se menjali. Naši organizmi su manje više prilagodjeni odredjenoj vrsti hrane.
Naša krvna grupa nam o tome govori i upućuje, koja nam hrana najviše odgovara.
Osnovni repertoar namirnica koji se odnosi na faktor krvne grupe videćete ovde.
Gelmostop univerzalni ruski antiparazitni program za čišćenje organizma i detoksikaciju |
Primena Gelmostop iskustvo Ane Bogdanović Ispovest korisnika antiparazitarnih preparata Gelmostop. pH faktor homeostaze, njegov značaj objavljen u časopisu "Ruski doktor" - autor dr Jelisaveta Očeredko.
Samo ona znanja koja pomažu da se živi, su prava znanja, ostalo je informacioni otpad.
|
Sajt je edukativnog karaktera, nudi alternativni pristup očuvanju zdravlja. Nije zamena zvaničnoj medicini. Svako ima pravo na život i izbor kako ga čuvati i produžiti.
Važno je koliko znaš, još važnije kako koristiš ono što znaš
Bez odobrenja autora zabranjeno je kopiranje i objavljivanje sadržaja na drugim sajtovima.
Created 2010-2024 | 44.222.131.239 | Danas posetilaca: 31 | viđeno: 48 stranica |