pravilna ishrana - sveto pismo zdravog načina života!

Čovekov organizam je sistem koji ima input: (što ulazi) i output (što se izbaci).

Ulaz čini:

  • voda,
  • hrana,
  • vazduh,
  • čulna informacija,
  • van-čulna informacija? - do sada još nije izučeno i dokazano.

To znači da treba:

  • piti ispravnu čistu vodu,
  • jesti prirodnu (što manje industrijske) hranu koju organizam može pravilno da iskoristi,
  • udisati čist vazduh,
  • čulnim putem, u skladu sa opštepriznatim moralnim i etičkim normama, primati prave, pozitivne, lepe, ... informacije koje pomažu organizmu (ČOVEKU) da pravilno živi.

Kako to činiti u praksi

Treba primeniti: raznovrsno, uravnoteženi, razdvojeno, rotacioni način ishrane. Šta znače navedeni atributi?

  • Raznovrsna ishrana - jesti sve što je korisno za organizam, a ne samo ono što volite
  • Uravnotežena ishrana - ne preterivati sa odredjenim namirnicama, tj. ne prejedavati se ako ih više volite
  • Razdvojena ishrana - niže je detaljno objašnjena
  • Rotaciona ishrana - ono što se danas pojede za doručak, ručak i večeru, da se ne ponovi i sutradan, niti prekosutra. Dalje, ako je jedan obrok pretežno proteinski, sledeći neka bude pretežno uglovodonični, ako je jedan obrok prezežno slan, sledeći neka takav ne bude, i tako vrteti u krug svoj jelovnik, sa intencijom da vremenski razmak imedju iste hrane bude bar nekoliko dana

koren biljke Od čega zavisi zdravlje?
Rečeno je mnogo puta, da od stanja i sastava krvi zavisi i stanje zdravlja čoveka. Stanje krvi zavisi od pridržavanja režima pijenja vode i stanja organa za varenje.

Ljudska creva su čista analogija korena biljke. Tu se iz podloge usvajaju hranljive materije. Tvorac je biljku vezao za zemlju, a čoveku (i ostalom životinjskom svetu) dao mogućnost kretanja po zemlji a hranljivu podlogu nosi sa sobom a stvara je iz unete hrane. Dakle sve počinje od organa za varenje - stomaka - održati ga zdravim - svetinja je zdravlja čitavog organizma.

Krv nastaje kao rezultat usvojene i preradjene hrane, a zatim se to raznosi po celom organizmu radi njegove funkcionalnosti i obnove. Ako postoje poremećaji u organima za varenje, ako se u organizam svakodnevno unosi (putem, hrane, vode, vazduha) neka količina štetnih supstanci, onda čak ni režim pijenja vode ne uspostavlja normalno stanje krvi. Zato se organima za varenje treba odnositi maksimalno razumno. Proučiti kako oni rade pa izvići zaključak - kako, kada i čime se hraniti.

Ortobioza - Veština kako da se živi u saglasnosti sa zdravstvenim pravilima

Kako se hranite, ili ukratko o namirnicama sistema razdvojene ishrane
Da li ste čuli o razdvojenoj ishrani, i da li se toga pridržavate? Zašto je to važno govorićemo ovde. Sve namirnice za ishranu uslovno se mogu podeliti u tri grupe:

NAMIRNICE RAZDVOJENE ISHRANE: BELANČEVINE - ŽIVE NAMIRNICE - UGLJENI HIDRATI

belančevine U grupu belančevina spadaju:
meso, riba, jaja, gljive, mahunaste bobice (pasulj, grašak, bob, ...) soja, plavi patlidžan, orasi, semenke, ...
Razgradjuju ihfermenti sa kiselim pH faktorom

Namirnice sa ugljenim hidratima Namirnice sa ugljenim hidratima su:
hleb, žitarice, šećer, svi proizvodi koji sadrže šećer, bombone, ...
Razgradjuju ih fermenti sa baznim pH faktorom
Žive namirnice Žive namirnice razdvojene ishrane su:
zeleniš, voće, suvo voće, povrće, šumske bobice, ...

U čemu je razlika izmedju belančevina i ugljenih hidrata?

Velika je razlika! Priroda nam to jasno pokazuje - postojanjem životinja isključivih mesojeda i biljojeda. Vrlo malo je svaštojeda (medju kojima je i čovek), to su evoluciono još nedorazvijene vrste. Logično proizilazi zaključak da se takva hrana bar ne jede istovremeno.

Posle unošenja hrane nastaju procesi:

  • varenja hrane - usta, želudac,
  • razgradnje dvanaestopalačno crevo - duodenum, i
  • apsorpcije hranljivih materija - tanko crevo.

Kada su u pitanju belančevine u želudačno-crevnom traktu treba da se ostvari kisela sredina. Za hranu koja sradži ugljene hidrate radi pravilnog varenja, razgradnje i usvajanja potrebna je bazna sredina. I to je sva razlika, vrlo prosta ali velika.

Šta se dešava kada pojedemo istovremeno sve to zajedno?

Hrana iz grupe belančevi zahteva kisele fermente, dok ugljeni hidratibazne fermente. Ako se ovi fermenti susretnu u želudačno-crevnom traktu dolazi do njihove delimične neutralizacije i proces razgranje hrane se narušava. Pošto je proces poremećen, žljezde nastavljaju sa lučenjem fermenata i rade sa većim opterećenjem, ali uzalud, raznorodna hrana se normalno svariti ne može. S jedne strane optereti se organizam uzaludnim radom, s druge strane hrana se ne pripremi dovoljnoi za pravilno usvajanje (resorbciju) u tankom crevu. Potrošili smo uzalud novac za hranu i narušili zdravlje, jer paraziti i gljivice to jedva čekaju. Lavre.parazita i spore gljivica su svuda oko nas i u hrani i vodi, na nesvarenoj hrani počinju da se razvijaju, javljaju se gasovi, nadustot, bolovi u stomaku, ili proliv ili zatvor.

I šta dalje?

Delovi nesvarene hrane prolaze kroz duodenum (dvanaestopalačno crevo), gde treba da se razlože na hranljive materije pogodnih za apsorpciju. Medjutim oni se ne razlažu jer je narušena ravnoteža fermenata, i kao takvi prelaze u tanko crevo, gde treba da se apsorbuju hranljive materije, pripremljene u prethodnim procesima. Do potpune apsorbcije ne dolazi jer je hrana nepripremljena, ona pocinje da truli, štetna crevna flora jedva je dočeka i počinje da se razvija, nastupa disbakterioza crevne flore i sa njom niz poremećaja i problema, koji vremenom dovode do raznih oboljenja. Šta je posledica? Organizam traži hranu, mi jedemo sve više, stomaci rastu i tako pravimo sebi finansijske i zdravstvene probleme. Zdravom odraslom organizmu ne treba puno hrane!

Kako se uveriti u istinitost navedenog?

Trulež se oseća po mirisu. Ko ne veruje, neka sprovede sledeći eksperiment sa sobom.
  • Nekoliko dana jedite istovremeno hleb i meso, pice, sendviče, slatkiše odmah posle ručka, jednostavno pomešajte sve što imate. Posle velike nužde osetićete po mirisu (prosto rečeno - smradu) šta ste uradili.
  • Zatim nekoliko dana se pridržavajte strogo principa razdvojene ishrane. Sledeći ko udje u WC posle vas, neće ni primetiti da ste tamo bili. A ako i ispustite neki gas u društvu, neće vam biti neprijatno.

Nema procesa truljenja u organizmu! Nema razvoja štetne crevne flore, parazita i gljivica - vi ste zdravi. Ali, ovog principa treba se pridržavati godinama - uvek. Za mnoge zahteva odricanje, promenu navika - i uvodjenje lične discipline u načinu života.

fekalni kamen Formiranje fekalnih kamena
U tankom crevu iz ovih komada nesvarene hrane apsorbuje se voda, oni dehidriraju, stvrdnjavaju se i formiraju "fekalno kamenje" koji prelaze u debelo creve i tamo se postepeno talože na zidove. U develom crevu kamenac može da se zadrži i do 15 godina, za koje vreme polako truju organizam svojim sadržajem i daju podlogu za razvoj raznih parazita. Dakle pri mešanju hrane u organizmu se stvara otrov.
Dalje, njihovim taloženjem smajuje se efektivna resorbciona crevna površina. Creva počinju da se šire. Zbog smanjene resorbcije hranljivih materija, organizam traži još hrane, i tako u krug. Spoljašnja manifestacija su otečeni i veliki stomaci.

Proizilazi zaključak: Istovremeno belančevine + ugljeni hidrati = otrov

Šta se dogadja pri razdvojenoj ishrani?

Ako jedete hranu koja sadrži belančevine,hrana se svari u želudcu što dozvoljava duodenumu da je uz pomoć izlučenih baznih fermenata razloži na sastavne materije, koje se zatim usvajaju u tankom crevu. Proces varenja hrane je prošao normalno i ČOVEK je zdrav.

Ako ste pojeli hranu koja sadrži ugljene hidrate, proces se ponavlja ali uz pomoć onda baznih fermenata. Proces je normalan i ČOVEK je opet zdrav.

Pojeli ste hranu koja sadrži belančevine (npr. meso), SAČEKAJTE 2 SATA i možete pojesti hranu koja sadrži ugljene hidrate (npr. tortu), ili obrnuto, ako vas je neko prvo poslužio slatkišima. Sve je prosto samo treba znati, kontrolisati sebe i uvek imati na umu gore navedeno.

zive namirnice Žive namirnice MOGU da se mešaju sa belančevinastom i ugljeno-hidratnom hranom. One se vare, razjedinjuju i lako usvajaju. Pored toga žive namirnice u sebi već sadrže fermente neophodne za varenje. Možete i poželjno je upotrebljavati takve namirnice u kombinaciji bilo sa belančevinama bilo sa ugljenim hidratima.

Masti životinjskog porekla i mlečni proizvodi. Ovu grupu namirnica čine masti, maslac, pavlaka, sirevi, i nazivaju se "neutralne" namirnice. Kompatibilni su u primeni sa suprostavljenim grupama belančevina i ugljenih hidrata. Poželjno je kod njihove primene, da više od polovine hrane čine sveže voće i povrće.

Mleko je posebna objedinjena hrana tako data od prirode, treba ga uneti odvojeno od druge hrane. U želudcu se zgrušava pod dejstvom kiselih fermenata i ako je prisutna belančevinasta hrana, lakše se vari. Ali u sredini sa baznim fermentima, čestice mleka se lepe oko ugljovodonične hrane i sprečavaju njeno varenje sve dok se same ne svare. Proces varenja je u tom slučaju otežan, traje duže, deo hrane ostaje nesvaren i tako prolazi dalje u duodenum.

Želite biti zdravi?

Razmislite o svom organizmu, o tome s kakvim trudom on radi, kada mešate ove dve grupe hrane i šta od toga dobijate! Razmislite koliko dugo vi sebe trujete.

Pazite ovo nije trovanje kao kad vas zmija ujede i za par sati sve je gotovo - ovaj proces je tih, podmukao i dugačak, traje godinama i decenijama, i svo vreme vas nešto muč i!?Deo problema je u nepravilnoj i shrani.

Šta se dobija kao poklon - holecistitis, pankreatitis, kolitis, diabetes i dr. Oboljenja nastaju zbog nepravilne ishrane,
nepravilnim odnosom prema svom organizmu. Zaključak je - koristite hranu u režimu razdvojene ishrane.
Sama priroda je dokaz za to. Krave ne jedu meso. Lavovi ne jedu travu. Skoro sav životinjski svet je podeljen na mesojede i biljojede - to govori da priroda nije našla adekvatan mehanizam korišćenja mešane hrane, osim kod nekih pa i čoveka. Ali sa ograničenjem - jesti različitu hranu ali ne sa preklapanjem tj. istovremeno. Dalje, šta se desilo kada su počeli da hrane krave stočnim brašnom životinjskog porekla? - krave su poludele, tj. tako nazvali tu pojavu a one su ustvari kompletno obolele.

Šta treba da bi se povratilo narušeno zdravlje?

Biti zdrav je lako - samo treba održavati organizam čistim i davati mu pravilan ulaz - potrebne količine neophodnih materija (hrana, voda, vitamini, minerali) i najvažnije:

Ne podleći raznoraznim ukusima i imati strogu disciplinu u prijemu hrane, a to je - kada, šta, kako i koliko jesti!

Tablica kompatibilnosti jestivih namirmnica

Grupa namirnica Može zajedno sa: U manjoj meri može sa:
1. Meso, riba, piletina, gljive
    može zajedno sa:
  • Povrće zeleno i bez skroba
    u manjoj meri može sa:
  • Povrće sa sadržajem skroba
2. Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob
    može zajedno sa:
  • Pavlaka
  • Biljno ulje
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Maslac, šlag
    u manjoj meri može sa:
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,..
3. Maslac, šlag
    može zajedno sa:
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Voće (kiselo), paradajz
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Povrće sa sadržajem skroba
    u manjoj meri može sa:
  • Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob
  • Pavlaka
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Sir, kačkavalj, kajmak
4. Pavlaka
    može zajedno sa:
  • Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Voće (kiselo), paradajz
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli
    u manjoj meri može sa:
  • Maslac, šlag
  • Biljno ulje
  • Voće slatko, suvo voće
  • Sir, kačkavalj
  • Jaja
5. Biljno ulje
    može zajedno sa:
  • Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Voće (kiselo), paradajz
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,...
    u manjoj meri može sa:
  • Pavlaka
  • Voće slatko, suvo voće
*6. Šećer, slatkiši
    može zajedno sa:
  • Povrće sa sadržajem skroba
 
7. Hleb, brašno, krompir, testenine
    može zajedno sa:
  • Maslac, šlag, pavlaka
  • Biljno ulje
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Povrće sa sadržajem skroba
    u manjoj meri može sa:
  • Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob
  • Sir, kačkavalj
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,...
8. Voće (kiselo), paradajz
    može zajedno sa:
  • Maslac, šlag, pavlaka
  • Biljno ulje
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Sir, kačkavalj
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,...
    u manjoj meri može sa:
  • Voće slatko, suvo voće
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli
9. Voće slatko, suvo voće
    može zajedno sa:
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli
 
*10. Povrće zeleno i bez skroba (kupus, kelj, prokelj, artičoka, blitva, luk, cvekla, ... )
    može zajedno sa:
  • Meso, riba, piletina, gljive
  • Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob...
  • Maslac, šlag
  • Pavlaka
  • Biljno ulje
  • Šećer, slatkiši
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Voće (kiselo), paradajz
  • Voće slatko, suvo voće
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli
  • Sir, kačkavalj
  • Jaja
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,...
 
11. Povrće sa sadržajem skroba
    može zajedno sa:
  • Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob...
  • Maslac, šlag
  • Pavlaka
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli
  • Sir, kačkavalj
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,...
    u manjoj meri može sa:
  • Meso, riba, piletina, gljive
  • Voće (kiselo), paradajz
  • Voće slatko, suvo voće
  • Mleko
  • Jaja
12. Mleko  
    u manjoj meri može sa:
  • Maslac, šlag
  • Povrće sa sadržajem skroba
13. Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli (jogurt, kefir, ...)
    može zajedno sa:
  • Pavlaka
  • Voće slatko, suvo voće
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Sir, kačkavalj
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,...
    u manjoj meri može sa:
  • Voće (kiselo), paradajz
14. Sir, kačkavalj
    može zajedno sa:
  • Voće (kiselo), paradajz
  • Voće slatko, suvo voće
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli (jogurt, kefir, ...)
    u manjoj meri može sa:
  • Maslac, šlag
  • Pavlaka
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi,...
15. Jaja
    može zajedno sa:
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Pavlaka, maslac
  • Sir, kačkavalj
  • Biljna ulja
    u manjoj meri može sa:
  • Povrće sa sadržajem skroba
16. Orašasto voće: orasi, lešnici, bademi, ...
    može zajedno sa:
  • Biljna ulja
  • Voće (kiselo), paradajz
  • Povrće zeleno i bez skroba
  • Povrće sa sadržajem skroba
  • Mladi sir, mlečni proizvodi kiseli (jogurt, kefir, ...)
    u manjoj meri može sa:
  • Pasulj, grašak, kukuruz, pirinač, sočivo, bob...
  • Hleb, brašno, krompir, testenine
  • Voće slatko, suvo voće
  • Sir, kačkavalj

Kod pripreme hrane voditi računa o medjusobnom odnosu osnovnih namirnica u jednom obroku. Pretežne namirnice u ishrani treba da odgovaraju krvnoj grupi. Većina ljudi, čak i ne znajući, ima stvoren afinitet prema odredjenoj hrani, jer organizam sam diktira šta koristiti od ishrane, zavisno od svoje gradje.

To ćete i sami utvrditi uporedjivanjem vaših dosadašnjih navika sa pravilima iznetim u ovim tabelama. Što više odstupate od njih - to više problema i imate! Tada postepeno prilagodite ishranu - ne naglo već malo po malo menjajte vaše navike. I još jedna bitna stvar: NE JEDITE NOĆU!

Kroz evolucioni period čoveka izvori ishrane su se menjali. Naši organizmi su manje više prilagodjeni odredjenoj vrsti hrane.
Naša krvna grupa nam o tome govori i upućuje, koja nam hrana najviše odgovara.

Osnovni repertoar namirnica koji se odnosi na faktor krvne grupe videćete ovde.






Ruski generalni antiparazitni program Gelmostop Gelmostop univerzalni ruski antiparazitni program za čišćenje organizma i detoksikaciju

Paraziti - skriveni patogeni faktor u organizmu

Šta su to paraziti i kakva je opasnost od njih
Antivirus program kod epidemija gripa i virusa
Paraziti dovode lekare u zabludu
Način prodiranja parazita u organizam
Paraziti i spoljni izgled zaraženog čoveka

Analize i dijagnostične procedure

Autotestiranje - na osnovu osnovnih simptoma
Analiza žive kapi krvi
Biorezonancna dijagnostika celog organizma
Kvantna informo dijagnostika i terapija

Ruski antiparazitni programi

Antiparazitski biljni program Gelmostop (za odrasle)
Preventiva od parazita. Gliste kod dece (gelmostop-mini)
Čišćenje limfe biljnim preparatima
Šta kažu LEKARI o parazitima i programu "Gelmostop"
Povećanje efikasnosti programa Gelmostop
Klinička ispitivanja programa Gelmostop

Najčešći paraziti u organizmu

Toksoplazma - čovekov doživotni saputnik i neprijatelj
Toksokarioza - skrivena infekcija koja lezi u osnovi mnogih oboljenja
Enterobioza (Enterobius vermicularis) - mala dečija glista

Ishrana i - fabrika jetra

Kako se vari hrana
Masna jetra - zaista masna ili nešto drugo
Pravilna ishrana - zdrav i kvalitetan život
Starenje i način ishrane
"Kisele" i "alkalne" namirnice
Neželjena dejstva hemijskih lekova protiv parazita

O oboljenjima

Šta je to - bolest, a šta oboljenje?
Šta su hronična oboljenja
Kada je lečenje bezuspešno

O zdravlju i imunom sistemu

Kako čovek sam sebi narušava zdravlje
Da li vakcine i lekovi zaista IZLEČE čoveka?
Šta je to - IMUNITET kako ga održati?
Limfni sistem - "kanalizacija organizma"

Čistoća organizma i higijena spoljne sredine

Lična higijena prirodnim sredstvima

Neka osnovna oboljenja

Sprečavanje pojave kamena u bubregu
Hemoroidi su parazitarnog porekla, kako ih se osloboditi
Kako protiv onkoloških oboljenja i raka
Karakterne crte, ponašanje- oboljenje. Kakva je veza?

Neki pristupi rešavanja čistoće organizma

Korisne informacije

Kako se pripremiti za trudnoću
Kako pomoći svom organizmu - prosto i jednostavno a mnogo znači
Zdrav način života - šta je to?
Šta treba činiti kada na praznicima preteramo u jelu i piću?
Delotvornost i primena eteričnih ulja
Voda je izvor života - šta ona znači za organizam
Video materijali o parazitima u organizmu

Primena Gelmostop iskustvo Ane Bogdanović

Ispovest korisnika antiparazitarnih preparata Gelmostop.


pH faktor homeostaze, njegov značaj objavljen u časopisu "Ruski doktor" - autor dr Jelisaveta Očeredko.


Samo ona znanja koja pomažu da se živi, su prava znanja, ostalo je informacioni otpad.




Sajt je edukativnog karaktera, nudi alternativni pristup očuvanju zdravlja. Nije zamena zvaničnoj medicini. Svako ima pravo na život i izbor kako ga čuvati i produžiti.
Važno je koliko znaš, još važnije kako koristiš ono što znaš

Bez odobrenja autora zabranjeno je kopiranje i objavljivanje sadržaja na drugim sajtovima.

Created 2010-2024 | 44.222.131.239 | Danas posetilaca: 31 | viđeno: 48 stranica